Bellerose hotellägare är överens om att avveckla hemlösa

Ägarna till två Bellerose hotell som används för att bo hemlösa familjer har gått med på att sluta ta hemlösa i slutet av året och att använda anläggningarna igen för kommersiella ändamål.

Familjen Harshad Patel, som också äger Holiday Inn Express i Maspeth, träffade valda tjänstemän och medborgare i förra veckan för att diskutera en plan som skulle avveckla den hemlösa befolkningen som bor i Quality Inn och Bellerose Inn senast den 31 december.

‘Vi har i princip kommit överens om att de inte längre kommer att använda något hotell för hemlösa familjer eller individer, och att de kommer att börja fasas ut inom de närmaste 60 dagarna,’ säger statssekreteraren Tony Avella. ‘Många av oss är väldigt upprörda med användningen av hotellen som hemlösa bostäder, bristen på anmälan om samhället och det faktum att vi’ inte hjälper de hemlösa familjerna heller ‘.

Mötet kom på hälen på en helgmarsch i Bellerose ledd av demonstranter från Maspeth, Elmhurst, Bellerose och andra samhällen. De inriktade sig mot borgmästare Bill de Blasio, kommissionär Steven Banks och Department of Homeless Services för sina planer på att omvandla hotell till hemlösa bostäder.

Enligt Bob Friedrich, president i Glen Oaks Village Co op, kallade Patel först Friedrich för att berätta för honom att han ville ‘övergå dessa två hotell ur det hemlösa lagringsprogrammet och tillbaka till drift som ett vanligt hotell’.

Friedrich sa att han kände Patel eftersom hotellets ägare också ägde några lägenheter i Glen Oaks Village.

‘Han kände sig bekväm att prata med mig som ett samband med de civila föreningarna, som var mycket skeptiska. Det fanns inte mycket trovärdighet, sade Friedrich. ‘Jag visste att det här var en möjlighet, jag ville inte att den skulle fly.’

Vid mötet med lokala valda tjänstemän och medborgare ledde Patel-familjen att de ville avveckla den hemlösa befolkningen som har bott i de två hotellen för det gångna året.

Fyrtio familjer bor i Bellerose Inn medan 14 familjer bor i Quality Inn, enligt Angela Augugliaro, ordförande för Queens Colony Civic Association.

‘Han såg handstilen på väggen, hans hotell gjorde det väldigt bra före detta’, sade Friedrich. ‘Han tänkte alltid att det skulle vara kort tid. Därför skrev han aldrig ett långsiktigt kontrakt med DHS. Honom och hans partner har bestämt sig för att det var tillräckligt och låt oss få tillbaka detta till ett vanligt hotell. ‘

Rådsman Barry Grodenchik, som var på mötet med Patel, sa att han fick den förnimmelsen att Patel ‘hade nog’ efter de nattliga protesterna från Maspeth-invånarna, som ens tog demonstrationerna till Patels hem.

‘De ville komma ut ur verksamheten och vi ville ha en förståelse med dem,’ sade Grodenchik. ‘Vi ville inte trycka dem på något sätt, de kom till oss.’

När man frågade var de 54 hemlösa familjer som för närvarande bor i anläggningarna kommer att gå, säkerställde Grodenchik att ingen kommer att ‘kastas på gatan’. Han sa att avvecklingen kommer att äga rum under flera månader.

‘DHS har många faciliteter, många skydd, de använder många andra hotell,’ sa han. ‘Jag antar att folk som annars skulle komma hit kommer att gå någon annanstans.’

Augugliaro, vars medborgarförening övervakar de två hotellen på Jericho Turnpike, sa att de märkte under de senaste sex månaderna att det fanns ökande livskvalitetsfrågor knutna till hemlösa befolkningen.

‘Vi hade folk parkering framför uppfarten i några av husägare vid midnatt och senare’, sa hon. ‘Vi hade barn som lekte på några av husägarnas egendom.’

Grodenchik tillade att situationen hade förvärrats under den senaste månaden.

‘Det kom till den punkt där vi var tvungna att göra någonting’, sade Augugliaro. ‘Jag hoppas att jag kan ta dem på deras ord och att de kommer att följa igenom.’

Friedrich sa att han tror att trycket från gemenskapens protester förde Patel och hans familj till bordet. Även om statusen för Holiday Inn Express i Maspeth inte diskuterades och fortfarande är oklart, sade Friedrich att avtalet med Bellerose-hotellen är en början.

‘Vi kände oss om vi kunde arbeta tillsammans och lösa vårt problem, det var vägen att gå, och vi kunde göra det,’ sa han. ‘Jag hoppas att det här är en mall för andra samhällen att arbeta med elekreterare och hotellet operatörer att lösa sitt problem. ‘

Maryann Lattanzio, en 54-årig bosatt i Maspeth, var på fredagsmeddelandet i Bellerose. Hon sa att hon var där för att stödja andra grannskap som handlar om hemlösa bostadsproblem.

‘Vi’ kommer att vara här för att stödja Bellerose för att vad borgmästaren gör för alla dessa samhällen är orättvist, ‘sade hon. ‘Vi behöver inte hotellrum för de hemlösa. Det är inte rättvist för de hemlösa, det är inte rättvist för våra samhällen. ‘

Hon sa att det inte bara är Maspeth och Bellerose som har mött dessa problem. Hon hörde också många klagomål från invånare i Elmhurst och Woodside.

Lattanzio, som äger två hem i Maspeth, sa att hon planerar att lämna grannskapet om stadens plan att konvertera Holiday Inn Express blir en verklighet.

‘Om det hemlösa skyddet kommer in, kommer båda husen att säljas,’ sa hon. ‘Jag kommer ut härifrån.’

Maspeth invånare har protesterat framför Holiday Inn Express varje kväll. Hon sa att det tog en avgift på henne och hennes familj.

‘Jag är så trött, men jag måste protestera,’ sa hon. ‘Om jag inte kämpar för mitt samhälle, vem ska göra det? Om jag inte hjälper Bellerose slåss med sin gemenskap, vem ska göra det?