Gör dem till en semestermåltradition

Det fanns en tid när ‘ät dina brusselspirar’ orsakade många av oss, inklusive mig, för att göra ett ansikte och stoppa de förekommande orbsna i våra servetter.

Nu är dock dessa lilla kålknoppar av läckerhet på restaurangmenyer och matbord över hela staden. Orsaken är att vi har tagit olika sätt att få dem att smaka bra, utan att steka dem djupt och döda dem i aioli. Det kan vara yin till yang av rika dressingar, sötade sötpotatis och bourbon drenched pecan pajer.

Bäst av allt, de flesta iterationer av denna maträtt kan vara redo på cirka 20 till 25 minuter.

Hur jag gör dem: Jag handlar för ungefär 2 pund av de färskaste småspirarna jag kan hitta. Jag skalar av de hårdare yttre löv och stjälkar, om nödvändigt, och skär orbsna i halva. (Om groddarna är stora, kvarts dem.) Jag kasta dem med några matskedar olivolja, en strö kosher salt och mycket nybakad peppar.

Jag satte dem ned i min 18 av 12 med 2 Magnalite lasagna pan och stek dem på en hög rack i en förvärmd 400 graders ugn i ca 15 minuter eller så tills bottnen bara karamelliseras. (Vissa spiror kan vara ovanpå varandra. Det är okej.)

Sedan tar jag av pannan ur ugnen, strö två teskedar socker lika jämnt som möjligt över spiskorna och kläm en stor saftig citron över dem också. Jag kasta dem bra. Jag spridar spriten jämnt i stekpannan som möjligt och återför den till ugnen i ytterligare 10 minuter, kontrollera dem efter fem minuter, för Gå Ner I Vikt Snabbt Piller att tillåta sockret att karamellisera lite men låt spirorna bibehålla en fast bit.

Och, voila, är Gå Ner I Vikt Snabbt en semesterns skål född på cirka 20 minuter.

(Även om du lägger brusselspiror i din nästa fiskekok, boka en massa för att steka efteråt. De är läckra kryddiga, söta. Jag skivade dem i hälften, slängde Gå Ner I Vikt Snabbt Piller dem med olja, salt och oskalade vitlöksklyftor som hämtades från koka också Emma Philippus, då 11, vann vår Southern Girls Cook av i december 2016 med sina smakrika, stekta Creole Brussels Sprouts med tasso, bacon, tranbär och pinjenötter. (Foto av G.

Om du fortfarande inte säljs, prova brussels sprouts nästa gång du äter ute. De är nästan alla där de här dagarna. Om du gillar dem, fråga restaurangen för tips om förberedelse. Bland mina favoritplatser att äta brusselspirar som en rätter i New Orleans: 1000 Figs och MoPho.

(Jag älskar att höra om andra ställen för att få dem: Vad är din favorit New Orleans-restaurang för brusselspirar?)

Detta festliga, semestersmakade receptet är från ‘Friendsgiving’ (2017, William Morrow / HarperCollins, $ 12) av Alexandra Shytsman. Det är en dyrbar liten bok för att planera en Thanksgiving-fest med dina ‘familjevänner’. Tillsammans med recepten innehåller den organisatoriska tips, även partyspelideer.

Och den här behandlingen skapar en maträtt så vacker att titta på som den är att äta.

Charred Balsamic Brussels Sprouts med feta och granatäpplefrön

Gör 6 till 8 portioner

2 pund brusselspiror, trimmad

1/4 kopp extra jungfruolja

1/4 tesked nybakad svartpeppar

2 matskedar balsamvinäger

4 uns fetost, smulad

Förvärm ugnen till 425 grader.

Halva mindre brusselspiror längs och kvart större. Kasta med olja, salt och peppar för att belägga jämnt. Dela mellan 2 bakplåtar, spridar spridarna i ett jämnt lager. Rosta till krispig och mörkbrun, 15 till 20 minuter, kasta en gång halvvägs genom matlagning.