BBC ‘djupt undertryckta’ över Carrie Gracie betalar kommentarer

BBC är ‘djupt imponerad’ med en off-air chat där två av sina högprofilerade journalister diskuterade könsskillnaden, har en BBC-källa sagt.

Radio 4 s I dag pratade John Humphrys och Nordamerika-redaktören Jon Sopel om Carrie Gracie, som hade slutat som Kina-redaktör för lika lön.

Han sa: ‘Detta var vad jag trodde var ett utbyte mellan två gamla vänner som har känt varandra i 30 år och tog mickey från varandra.’

BBC-ledningen är uppfattad som ‘djupt imponerad’ med den orubbliga diskussionen, som ägde rum före en inspelad intervju för måndagsmorgonens utgåva av idag.

I ett öppet brev utfärdat natten tidigare hade Gracie anklagat företaget för att ha en ‘hemlig och olaglig lönekultur’.

Hon slutade på grund av ojämlikhet med sina manliga motsvarigheter, inklusive Sopel, som tjänat mer än 135 000 kronor per år.

Förra året noterade BBC alla löner för alla anställda som tjänat mer än 150 000 per år, vilket avslöjade Sopel, USA: s redaktör, tjänade 200 000 249.999, medan Mellanösternredaktören Jeremy Bowen fick 150 000 199 999.

Det visade också att Humphrys, som presenterat dagens program sedan 1987, hade en lön på 600 000 649 000.

Mediauppspelning stöds inte på din enhet

Media captionCarrie Gracie förklarar varför hon avgick som BBCs kinesiska redaktör

Talar i Radio 4-studion frågade Humphrys enligt uppgift Sopel om ‘hur mycket av din lön du är beredd att överlämna till Carrie Gracie för att hålla henne’.

Han hänvisade då till ‘andra män som tjänar för mycket’ på BBC.

Sopel förstås att ha svarat att ‘om vi talar om möjligheten till den största omfördelningen måste jag komma tillbaka och säga ja ja herr Humphrys’.

Presentatören är då rapporterad att ha uttryckt en skenhet och sagt att han ‘var kvar med mer [betala] än någon annan’.

Miriam O ‘Reilly, som vann ett ageismfall mot BBC i 2011 efter att ha tappats från Countryfile, beskrev utbytet som’ bas, smug och nedlåtande ‘.

Hävdade att hon hade hört en inspelning av chatten, sade O ‘Reilly att den representerade attityden’ back slapping entitled men ‘.

Hon sa också att hon hade blivit tappad från fredagens dagsprogram, när hon väntade sig tala om lika lön och tillade att hon trodde att det var på grund av oro att hon skulle nämna det läckta tejp på luften.

En talesman från BBC förnekade detta och sa att det var för att objektet på programmet hade blivit ‘en mycket bredare diskussion om social förändring’ och en annan gäst var mer lämplig.

Hon tillade: ‘Idagsprogrammet gör ofta ändringar i scheman och bidragsgivare i uppspelningen. Det är fel att föreslå något annat.’

Biträdande Lib Dem-ledaren Jo Swinson frågade i en tweet om Humphrys skulle vara förbjudet att presentera historier om frågan om könsopartiskhet.

Tidigare i veckan var presentatören Winifred Robinson, som hade tweeted support för Gracie, avluftad, medan Woman’s Hour’s Jane Garvey, en framträdande aktör för lika lön, sa att hon inte kunde göra en intervju med Gracie för showen.

Men en BBC-talesman sa att Humphrys kunde fortsätta presentera objekt på lika lön eftersom han inte hade visat stöd för en viss position på ämnet och tillade att ‘han är bunden av samma regler om opartiskhet som alla andra BBC-presentatörer’. BBC är inte ansvarig för innehållet på externa webbplatser. Läs om vårt förhållningssätt till extern länkning.